Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στους πρόσκοποι 

Ο Προσκοπισμός είναι μία παιδαγωγική κίνηση ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις (φύλου, εθνικότητας, φυλής, πίστης, οικονομικής κατάστασης).

Σε τι ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς

Κατώτερο όριο ηλικίας για την ένταξη ενός παιδιού σε Προσκοπικό Σύστημα είναι τα 7 χρόνια (να πηγαίνουν δηλαδή Β’ Δημοτικού). Ανώτερο όριο στην ηλικία ενασχόλησης με τον Προσκοπισμό δεν υπάρχει. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να ασχολείται μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Δεκτοί στον Προσκοπισμό μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και ενήλικες που δεν έχουν υπάρξει Πρόσκοποι στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία.

Ποιες είναι οι ηλικιακές ομάδες στον προσκοπισμό

Η Προσκοπική Κίνηση απασχολεί παιδιά και εφήβους από 7 μέχρι 18 ετών και νέους έως 26 ετών. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν εντάσσονται σε Κλάδους:

 • Στα Λυκόπουλα (από 7 έως 11 ετών)

 • Στους Προσκόπους (από 11 έως 15 ετών)

 • Στους Ανιχνευτές (από 15 έως 18 ετών)

 • Στο Προσκοπικό Δίκτυο (από 18 έως 26 ετών)

Και οι τέσσερις Κλάδοι λειτουργούν µε την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών που τους βοηθούν ν’ ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα.

Ποιες είναι οι ηλικιακές ομάδες στον προσκοπισμό

Ο Προσκοπισμός είναι πολυσυλλεκτικός και πολυδιάστατος. Εκεί που οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή απλά διασκέδαση, το Προσκοπικό Πρόγραμμα προσφέρει πολυσχιδείς δράσεις. Όλες μας οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. 

Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις. Τελικά, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να γίνει αυτόνομο, ως άτομο αλλά και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, υποστηρικτικό, ικανό δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργεί μαζί τους και για αυτούς και να μοιράζεται τις ανησυχίες τους. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να γίνει υπεύθυνο, ικανό να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του, αλλά και αφοσιωμένο, ικανό να διεκδικεί και να δρα, πάντα με σεβασμό σε αξίες και υψηλά ιδανικά.

Ποιο είναι το κόστος της συμμετοχής ενός παιδιού/εφήβου/νέου στους Προσκόπους.

Κάθε χρόνο, όλα τα μέλη του Σ.Ε.Π. πληρώνουν μία ετήσια συνδρομή ύψους 25€ (τα νέα μέλη καταβάλλουν την πρώτη χρονιά 28€) και σε αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος σε προσκοπική δραστηριότητα από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ. Πέραν του ποσού αυτού, το κάθε Προσκοπικό Σύστημα ορίζει το δικό του κόστος ετήσια συνδρομής. Για το δικό μας Σύστημα το ποσό αυτό είναι στα 55€ και καλύπτει τα λειτουργικά μας έξοδα. 
Επίσης, υπάρχει το κόστος αγοράς της Προσκοπικής Στολής (πλήρης στολή Λυκόπουλου από 65,88€, πλήρης στολή Προσκόπου από 58,86€, πλήρης στολή Ανιχνευτή από 64,26€) και άλλων εφοδίων για τη διαβίωση στο ύπαιθρο (υπνόσακος, υπόστρωμα, αδιάβροχο, ορειβατικά παπούτσια, κ.λπ.), που βαραίνει τον κάθε Πρόσκοπο ξεχωριστά και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το Προσκοπικό Πρατήριο.
Τέλος, μπορεί να υπάρχουν επιπλέον έξοδα για τη συμμετοχή σε εξιδεικευμένες δραστηριότητες (διήμερες - πολυήμερες εκδρομές, κατασκηνώσεις, καταδύσεις, πτήση με ανεμόπτερο, rafting κ.τ.λ), ανάλογα με τον γενικότερο προγραμματισμό του κάθε Προσκοπικού Συστήματος. Τα έξοδα αυτά μπορούν βέβαια να γίνουν έπειτα από προγραμματισμό, με σωστή ιεράρχηση και πνεύμα οικονομίας.

Πως μπορώ να σιγουρευτώ ότι το παιδί μου είναι ασφαλές (ιδιαίτερα όταν συμμετέχει σε δραστηριότητες στη φύση)

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στο σπίτι, παρά στη φύση! Σε κάθε περίπτωση οι Πρόσκοποι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλή τα παιδιά και οι νέοι σε μια δραστηριότητα στο ύπαιθρο.

 • Ο προγραμματισμός και η οργάνωση μιας δράσης στη φύση ξεκινά μήνες πριν την υλοποίησή της. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Στόχος των ενήλικων εθελοντών μας είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και τα παιδιά να μπορέσουν να απολαύσουν ξένοιαστα και με ασφάλεια μια δράση περιπέτειας.

 • Πραγματοποιούμε πολλές επισκέψεις στο σημείο που θα πραγματοποιήσουμε τη δράση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι κατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών.

 • Ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς (τοπικές αρχές) για την παρουσία μας στην περιοχή και το είδος της δραστηριότητας που θα υλοποιήσουμε.

 • Έχουμε πάντοτε μαζί μας ένα kit πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα και έχουμε τουλάχιστον ένα Ενήλικο Στέλεχος μαζί μας με εμπειρία στις πρώτες βοήθειες.

 • Υπάρχει μαζί μας πάντοτε ένα αυτοκίνητο ασφαλείας.

 • Τα παιδιά και οι γονείς έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων λεπτομερώς για το είδος της δραστηριότητας, το σημείο υλοποίησης, τις συνθήκες που επικρατούν καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους.

 • Κατά τη διάρκεια της δράσης υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τους γονείς από τα Ενήλικα Στελέχη που συνοδεύουν τα παιδιά.

Παράλληλα, το Σ.Ε.Π. έχει υπογράψει ειδικό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας βάσει του οποίου επιτρέπεται να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων των Προσκοπικών Τμημάτων δράσεις σε ελεύθερους χώρους, δασικούς και μη.

Γενικότερα, η προστασία των μελών από την έκθεση σε οποιονδήποτε κίνδυνο αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για την Προσκοπική Κίνηση και κύριο μέλημα όλων των Ενήλικων Στελεχών και η Κεντρική Διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, εργάζεται εντατικά στην κατεύθυνση αυτή. Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί η Πολιτική για την Προστασία του Παιδιού αλλά και οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με άλλους φορείς, όπως το εγχειρίδιο «Η ευθύνη μας» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση "Μαζί για το Παιδί".

Με τι ακριβώς θα έχει ευκαιρία ένα παιδί να ασχοληθεί ένα παιδί στους προσκόπους.

Οι Πρόσκοποι ενδιαφέρονται ενεργά για την υγεία των παιδιών, των εφήβων και των νέων και κάνουν δράσεις προσανατολισμένες στην αποτροπή της εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτησιογόνες συμπεριφορές και συνήθειες.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η φτώχεια, και πραγματοποιούν δράσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της Κοινωνίας αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αναγκαιότητα της παγκόσμιας ειρήνης και την προσφορά βοήθειας σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης.

Περαιτέρω, πραγματοποιούν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ανακύκλωση, την αναδάσωση, την πυροπροστασία και εκπαιδεύονται από Φορείς ώστε να είναι χρήσιμοι σε περίπτωση ανάγκης.

Τέλος, οι Πρόσκοποι συμμετέχουν στα κοινά, είναι δηλαδή οι ίδιοι ενεργοί πολίτες που προσπαθούν συνειδητά να επηρεάσουν το κοινωνικό γίγνεσθαι πραγματοποιώντας δράσεις ωφέλιμες για τους νέους, το περιβάλλον και την κοινωνία. Γι' αυτό είναι και υπερήφανοι Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θεσπίσει ο Ο.Η.Ε. έως το 2030.

bottom of page